BRUSSEL -- De Franstalige socialistische overheidsbond CGSP is niet erg te spreken over de nota van premier Guy Verhofstadt over de herorientering van de NMBS. Volgens José Damilot van de CGSP is de nota zelfs het tegenovergestelde van wat verkeersminister Isabelle Durant (Ecolo) voorstelde.

In de nota is sprake van een splitsing van de NMBS in drie 'business units', met name infrastructuur, het reizigersvervoer en het goederentransport. Voor het goederentransport bestaat de mogelijkheid voor participatie door de prive-sector. Aan het hoofd van elke van deze eenheden komt een directiecomité. Om de eenheid van het bedrijf te garanderen wordt volgens de nota één enkele raad van bestuur behouden.

Het betreft hier een constructie die bij de eerste windvlaag in elkaar zal stuiken, aldus Damilot. Men wil op die manier een holding creëren met drie filialen, luidt het. In het plan van Durant bleef de eenheid van de NMBS behouden, zelfs wanneer in dat plan het bedrijf zou worden gesplitst in de eenheden reizigers en goederen, zegt Damilot nog. ,,In de nota van Verhofstadt is er geen sprake meer van eenheid''.

Damilot is ook niet te spreken over het voornemen van Verhofstadt om de vertegenwoordigers van de bonden te weren uit de raad van bestuur en de directiecomités van de NMBS. Volgens Damilot werd de nota echter tot nog toe enkel verspreid en nog niet besproken. Hij zet alle hoop op Durant opdat er een goede oplossing uit de bus zou komen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig