BRUSSEL - In juni 2002 is de verkoop van nieuwe personenwagens met 14,8 procent gedaald ten aanzien van juni 2001. Dat heeft de automobielfederatie Febiac vandaag meegedeeld. Daardoor wordt de groei tijdens de eerste jaarhelft van 2002 getemperd tot 1,2 procent, in vergelijking met de eerste zes maanden van vorig jaar.

Het aantal inschrijvingen van nieuwe personenwagens lag in juni 37.632 stuks of 14,8 procent lager dan de maand juni 2001. Volgens Febiac is reeds bij de start van het jaar voorspeld dat de automobielsector een moeilijk jaar te wachten stond. De auto-en motorverkoop kon echter rekenen op het effect van het Brusselse Autosalon. Nu dit effect is uitgewerkt, aldus Febiac, ,,wachten de sector nog enkele moeilijke maanden''.

Bedrijfsvoertuigen

Bij de bedrijfsvoertuigen blijft de malaise groot, zo stelt Febiac vast. ,,Alle segmenten zien hun verkoop dalen, en de weifelende conjunctuurbarometer doet niet meteen beterschap verhopen'', luidt het bij de automobielfederatie. Het aantal inschrijvingen van nieuwe lichte bedrijfsvoertuigen daalde vorige maand met 19,6 procent in vergelijking met juni 2001. Voor zware bedrijfsvoertuigen tot 16 ton bedraagt deze daling 21,5 procent. Voor vrachtwagens van meer dan 16 ton is de daling 30,4 procent.

Motorfietsen

Ook de verkoop van motorfietsen heeft een minder goede maand achter de rug, met een verkoop in juni die 4,5 procent lager lag. De totaalcijfers voor de eerste zes maanden van het jaar liggen echter nog steeds 3,8 procent hoger dan vorig jaar. ,,Het wordt vermoedelijk het enige segment dat het jaar met winst kan afsluiten'', voorspelt Febiac.