BRUSSEL - Premier Guy Verhofstadt maakte bekend dat hij woensdagmorgen contact had met Christian Heinzmann. Die bevestigde hem druk te hebben ondervonden van het topmanagement en de vakbondsvertegenwoordigers. ,,Hij zei me: 'Ik ben gedegouteerd door de manier waarop men denkt dat dit bedrijf kan worden gemoderniseerd'''. Volgens de regeringsleider bevestigde Heinzmann ook dat de bedreigingen dag en en nacht aanhielden.
De regeringsleider ging in op het voorstel van PSC'er Jean-Pierre Grafé om Heinzmann te horen voor de kamercommissie infrastructuur. ,,Hij kan daar met naam en toenaam zeggen welke weerstand hij heeft ondervonden'', zei Verhofstadt. Kamervoorzitter Herman De Croo en commissievoorzitter Francis Van den Eynde (Vlaams Blok) speelden in op het voorstel. Volgende maandag neemt de commissie de nodige maatregelen om de hoorzitting mogelijk te maken.

Verhofstadt noemde de brief van Heinzmann een ernstige zaak voor de politieke zeden in het land en de manier waarop de overheidsbedrijven worden geleid. ,,Hij was bereid om vanuit een comfortabele positie een overheidsbedrijf te leiden. Daarvoor moet je met bepaalde zaken rekening houden. Het is een bijzondere job die veel inspanningen vraagt, maar Heinzmann was gekwalificeerd om dat te doen. Daarom is de brief zo zwaarwichtig'', verklaarde de eerste minister.

Volgens de premier heeft het ontslag van Heinzmann niks te maken met het tweede handtekeningrecht dat een PS'er krijgt. ,,Heinzmann heeft daar nergens over gesproken. Dat is het probleem niet. Dat is een onderdeel van een politiek akkoord'', stelde hij.

,,Het probleem is dat sommigen niet willen inzien dat het spoor moet gemoderniseerd worden. Het enige wat ik Heinzmann kan verwijten, is dat hij zich heeft laten intimideren. De regering zal zich echter niet laten intimideren en zal de noodzakelijke veranderingen tot stand brengen'', besloot de eerste minister.

Voor Verhofstadt verdedigde minister Isabelle Durant zich bijzonder fel. ,,Nu zien we hoe groot de weerstand is. Ik had dat al begrepen. Ik heb dat al twee jaar gezien'', riep ze. Durant stelde dat ze al talloze keren blokkeringen had ondervonden en dat daar eindelijk een einde moet aan worden gesteld. ,,Wij zullen het bedrijf hervormen, tegen de wil van degenen die ertegen zijn'', besloot ze.

Durant beschreef ook de gedrevenheid en het enthousiame waarmee Heinzmann vorige week aan de slag wou gaan. ,,Dinsdagavond was Heinzmann ontmoedigd en zei niet welkom te zijn in het bedrijf''.