BRUSSEL/ANKARA - België buigt voor terroristen. Dat zegt de Turkse premier Bulent Ecevit in een reactie op de weigering van de Belgische overheid om de Turkse activiste Fehriye Erdal uit te leveren aan Turkije.
Volgens Ecevit heeft België Erdal ontvangen als een gepriviligeerde gast.
,,Spijtig genoeg hebben de Belgische autoriteiten de terroriste Erdal met open armen ontvangen'', zei Ecevit aan journalisten in Ankara. ,,Het is bijzonder verontrustend. De Belgische regering is gezwicht onder druk van een terroristische bende die tal van moorden pleegde... Het is geen houding die we van een West-Europees land verwachten'', klonk het.

Volgnes de chef van de Turkse diplomatie, Ismail Cem, maakt Ankara daarmee duidelijk dat de ontwikkelingen in de zaak-Erdal gevolgen zullen hebben voor de bilaterale relaties.

De Turkse overheid verdenkt Erdal ervan om als lid van de verboden terroristische partij DHKP-C een aanslag te hebben gepleegd op een Turks industrieel. Het land vraagt om haar uitlevering.

Maar België weigert dit. Want in Turkije bestaat nog altijd de doodstraf. België zal Erdal hier berechten voor de feiten waarvoor ze in ons land werd opgepakt, namelijk voor illegaal wapenbezit, bendevorming, valsheid in geschrift en heling.