FRANKFURT -- ,,Een nieuw tijdperk voor Europa'' en ,,een ware katalysator voor verdere integratie''. Dat is wat de euro volgens Wim Duisenberg inhoudt. De voorzitter van de Europese Centrale Bank sprak vandaag in Frankfurt voor een groep uitverkoren kinderen uit de twaalf eurolanden die een europrijsvraag hadden gewonnen.
,,Jullie vertegenwoordigen de toekomst van Europa. Jullie namen het initiatief om vertrouwd te worden met de nieuwe munteenheid'', aldus Duisenberg tot de winnaars in zijn laatste publieke optreden voor de introductie van de euro.

Duisenberg verwees naar zijn eigen kindertijd, toen op de puinhopen van de tweede wereldoorlog en in een tijd van economische depressie aan een nieuw Europa werd gebouwd. Een gezamenlijke munteenheid is voor Europeanen al tientallen jaren een droom, zo hield hij zijn jonge gehoor voor.

Volgens de voormalige voorzitter van de Nederlandsche Bank symboliseren de nieuwe eurobankbiljetten het nieuwe Europa. Ramen aan de ene zijde als teken van transparantie, en bruggen aan de andere kant om de samenwerking te symboliseren. ,,Vannacht gaan we, meer dan 300 miljoen Europeanen, een symbolische brug over en bewegen we richting meer openheid en samenwerking.''

De euro-operatie kent haar gelijke niet, aldus Duisenberg. ,,Er zullen zich ongetwijfeld problemen voordoen, maar we zullen ze tackelen'', zo zei hij zelfverzekerd. ,,Tot dusver is alles volgens plan verlopen.''