ZURICH/BRUSSEL -- Het Zwitserse Kardex Remstar, dat gespecialiseerd is in opslagmaterieel- en systemen, heeft alle aandelen van het Belgische Stow International overgenomen. De transactie werd vandaag bekendgemaakt, maar een prijs is niet meegedeeld. Kardex had al 60 procent van Stow in handen.
Stow International, producent van opslagsystemen, heeft productievestigingen in Wevelgem, Dottenijs en het Chinese Shanghai en filialen in verschillende Europese landen, het Midden-Oosten en China. In ons land werken er 160 mensen voor Stow en 240 in het buitenland.

Het van oorsprong West-Vlaamse bedrijf maakte de afgelopen twee decennia een sterke internationale expansie door. Tot 1995 vertoonde Stow een louter familiale aandeelhoudersstructuur. In 1997 deden vijf institutionele beleggers hun intrede in het kapitaal. Lessius, Alpinvest, BBL, Mercator Noordstar en Westfin waren samen goed voor 13 procent van de aandelen. In 2001 verwierf het Zwitserse Kardex de meerderheid van het kapitaal van Stow.

Stow International vervaardigt industriële rekken en automatische opslag- en voorraadsystemen. De afzetmarkt gaat van de textiel-, technologie- en auto-industrie die zware opslagsystemen nodig hebben tot kantoren en opslagplaatsen. De jaaromzet van het Stow bedraagt 86 miljoen euro, waarvan een groot deel wordt gerealiseerd dankzij export.