BRUSSEL - Het aantal breedbandverbindingen in België is het voorbije kwartaal gestegen met 72.000. Dat komt overeen met een stijging van zeven procent. Dat blijkt uit de driemaandelijkse studie van de Internet Service Providers (ISPA).
De studie van de ISPA is gebaseerd op het aantal internetverbindingen dat de Belgische providers op 30 juni hebben geteld.

De Belgische internetmarkt wordt nog steeds gedomineerd door de groei van het aantal breedbandverbindingen (ADSL en kabel): +72.000 in het afgelopen kwartaal. ,,In absolute cijfers noteren we een sterkere groei dan hetzelfde kwartaal vorig jaar, toen er 64.000 verbindingen bijkwamen. Maar in termen van relatieve groei (+7 procent) hebben we nooit een zwakkere stijging meegemaakt. Voor het eerst een getal dat uit één cijfer bestaat sinds de introductie van breedband'', zegt Jean-Philippe Schepens, voorzitter van de ISPA.

Een van de redenen is het succes van breedband (+65 procent het afgelopen jaar). Het totaal aantal internetverbindingen daalt met 0,4 procent. Zowel op de residentiële markt als bij bedrijven worden meerdere individuele verbindingen namelijk vervangen door één breedbandverbinding, stelt de ISPA vast.

Op de residentiële markt zijn er momenteel zo'n 1.490.000 verbindingen. ,,Dat is bijna 1 procent minder dan 3 maanden geleden. In de vorige kwartalen noteerden we stijgingen van respectievelijk 5 en 9 procent. Ook in hetzelfde kwartaal van vorig jaar nam het aantal verbindingen bij de huishoudens met 3 procent toe'', aldus Schepens.

De IPSA stelt ook vast dat breedband nu al 55 procent van de residentiële verbindingen heeft ingepalmd, terwijl de gratis verbindingen (540.000) en betalende dial-upverbindingen (130.000) hun neerwaartse spiraal voortzetten.

Het aantal bedrijfsverbindingen bedraagt momenteel 288.000. Dat betekent een stijging met nauwelijks 2 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, meteen ook de laagste groei die we ooit hebben genoteerd op deze markt.