LEUVEN - Tyco Electronics, het vroegere Raychem, wil tegen eind september 22 werknemers ontslaan. Het gaat om 16 bedienden en 6 arbeiders. Dat heeft de directie vandaag meegedeeld tijdens de ondernemingsraad. Vanaf volgende week wordt met de vakbonden gepraat over de ontslagmodaliteiten bij het bedrijf in Kessel-Lo.

Eind september zal ook het contract van 15 tijdelijke werknemers niet worden verlengd. Ook worden in september 124 arbeiders gedurende een week economisch werkloos gesteld.

De maatregelen zijn een gevolg van de verminderde verkoop. De ontslagen kaderen ook in een wereldwijde herstructurering van het Amerikaanse moederbedrijf Tyco International. Dat wil in totaal 11.300 banen schrappen -- 6 procent van het personeelsbestand. Tyco is actief in meer dan 100 landen op terreinen zoals elektronica, telecommunicatie, waterbehandeling. Het nam Raychem in 1999 over.

De arbeidersvakbonden zijn niet te spreken over de gang van zaken bij Tyco Electronics. Ze eisen dat niemand naakt wordt ontslagen. ,,De mogelijkheden op vlak van economische werkloosheid kunnen perfect verhinderen dat er iemand ontslagen wordt'', aldus Pol Van Weckhuizen (ACV) aan Belga. De vakbonden vrezen bovendien dat de afdankingen de voorbode zijn van meer naakte ontslagen.

Bij Tyco Electronics werken zo'n 900 personen. Het bedrijf produceert ondermeer koper- en glasvezelproducten voor telecommunicatie.