WASHINGTON - Het bruto binnenlands product (bbp) van de Verenigde Staten heeft in het laatste kwartaal van vorig jaar onverwacht een lichte groei laten zien van 0,2 procent op jaarbasis, na een achteruitgang van 1,3 procent in het voorgaande trimester. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerde eerste raming van de regering.

De meeste analisten hadden gerekend op een afname van het bbp in het vierde kwartaal met ongeveer 1 procent op jaarbasis. Dan zou de Amerikaanse economie twee achtereenvolgende kwartalen zijn gekrompen, een veel gehanteerde definitie voor een recessie. In het tweede trimester was er een lichte groei van 0,3 procent.

Over geheel 2001 groeide de Amerikaanse economie met 1,1 procent, het laagste niveau sinds 1991. Het cijfer voor het vierde kwartaal is nog wel voorlopig. Eind februari komt een herziene raming en een maand later volgt het definitieve cijfer.

De toename van het bbp in het vierde kwartaal was te danken aan een groei van de consumentenbestedingen en de overheidsuitgaven. De ontwikkeling in het bedrijfsleven was negatief. Daar verminderden de voorraden met een recordbedrag van 120,6 miljard dollar en daalden de investeringen.

De consumentenbestedingen groeiden met 5,4 procent, de sterkste stijging sinds het eerste kwartaal van 2000. Dat was vooral toe te schrijven aan een sterke toename van de autoverkopen onder invloed van kortingsacties van fabrikanten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in