PARIJS - Frankrijk wil de komende vijf jaar zes miljard euro besteden aan de bestrijding van de criminaliteit, zo heeft een woordvoerder van de regering woensdag bekendgemaakt. Het voorstel haakt in op de beloftes die de herkozen president Jacques Chirac tijdens zijn campagne deed. Het plan moet nog worden goedgekeurd door het nieuwe parlement, dat komende maand door de Fransen zal worden gekozen.

Het programma waar de zes miljard euro voor wordt uitgetrokken, richt zich op vier punten: het herstel van het gezag van de staat in moeilijke stadswijken, de strijd tegen het terrorisme en tegen de criminaliteit die gebaseerd is op moderne technologie, het ontwikkelen van een technische en wetenschappelijke recherche en het tegengaan van de illegale immigratie. Verder wil de regering het politieapparaat moderniseren.

De criminaliteit is het laatste jaar in Frankrijk met bijna 8 procent gestegen en het gevoel van onveiligheid van de Fransen was een belangrijk onderwerp van de campagnes voor de presidentsverkiezingen.