BANGKOK -- Miljardair en filantroop George Soros heeft zijn voorgenomen bezoek aan Thailand afgezegd uit angst voor protesten. De Amerikaanse Hongaar was waarschijnlijk verwelkomd op uitwerpselen en rotte eieren omdat vele Thailanders hem zien als de veroorzaker van de Azië-crisis van 1997, waardoor zij wederom in grote armoede vervielen.

De vereniging van buitenlandse correspondenten had Soros uitgenodigd om donderdag te spreken in het Orient Hotel in Bangkok.

Vandaag trokken echter al twintig activisten naar de journalistenclub om hun grote ongenoegen te uiten.

De economische crisis, die Thailand nog steeds niet te boven is gekomen, is volgens de critici te wijten aan het gespeculeer van Soros tegen de Thaise munt, de baht. Een koersval van de munt leidde uiteindelijk de Azië-crisis in. Soros heeft altijd betrokkenheid ontkend. Hij zou hebben gespeculeerd met zijn investeringsfonds Quantum Fund. Soros dankt zijn faam dankt aan het onderuithalen van het pond sterling in september 1992. Daaraan heeft hij ongeveer 45 miljard frank verdiend.

De beschuldigingen zijn niet nieuw. Na het uitbreken van de Azië-crisis voerde Soros een ware polemiek met de Maleisische premier Mahathir Mohammed, die de miljardair ook betichtte van wangedrag op de financiële markten. Maleisië sloot daarop de grenzen voor kapitaalstromen. Er mocht geen geld meer in of uit om verdere malaise te voorkomen.

De woede was vandaag groot in Bangkok in afwachting van het bezoek. ,,Het staat gelijk aan het uitnodigen van iemand die een huis heeft leeggeroofd en nog een keer gaat kijken wat er over is'', fulmineerde een activist.

Soros, die tegenwoordig meer geld weggeeft dan investeert, was vandaag overigens aanwezig op het World Economic Forum in het skioord Davos. Hij sprak zijn bezorgdheid uit over de wereldeconomie, omdat die zich naar zijn mening nog steeds niet heeft hersteld van de Azië-crisis. Ook Thailand staat er nog steeds niet best bij, aldus Soros.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig