VILVOORDE - VLD-kamerlid Willy Cortois heeft vandaag namens de VLD-afdelingen van Grimbergen en Vilvoorde de beslissing om de opstijgende nachtvluchten vanaf 26 december te concentreren boven Noord-West-Brabant afgedaan als ,,oneerlijk''. Premier Verhofstadt en Vlaams minister-president Dewael wordt in een brief gevraagd de routes terug te spreiden in functie van de bestemming.

,,De luchthaven komt ten goede van de hele streek. Niet alleen de lusten, maar ook de lasten moeten gezamenlijk gedragen worden.'' Volgens Cortois worden eerdere regeringsakkoorden over de luchthaven uit 2000 en 2002 niet nageleefd. ,,Zo is er nog geen wettelijke basis voor het isolatiebeleid, heeft de EU bezwaren tegen het verbod op de lawaaierige hushkits en hebben we van de beloofde Vlaamse impactstudie van de vliegroutes op het milieu nog niets gezien. Men heeft de nieuwe routes enkel gekozen om de Brusselaar te ontzien. Alles wat boven Zaventem beweegt zal zich in de toekomst boven Vlaams grondgebied afspelen''.

Van concentratie kan derhalve in de huidige omstandigheden geen sprake zijn. ,,Pas na het uitvoeren van het isolatieprogramma kan de situatie opnieuw bekeken worden'', aldus het VLD-kamerlid. Hij betwist de belofte van federaal Verkeersminister Durant dat bij de concentratie niemand meer nachtelijke lawaaihinder zal ondervinden dan vandaag. Hij heeft overigens ook bedenkingen bij het veiligheidsaspect van de in de nieuwe routes voorgeschreven zwenkingen van de vliegtuigen.