BRUSSEL -- Uitgeverij Mediaxis heeft met Sparta een overeenkomst bereikt over de overdracht van het weekblad Expres . Dat deelt Mediaxis vandaag mee. Expres zal vanaf 11 december worden uitgegeven door Sparta.
,,De voorbije jaren kende Expres een aanhoudende terugval op de lezers- en advertentiemarkt. Die dwong uitgeverij Mediaxis ertoe een structurele oplossing te vinden'', aldus Mediaxis. De uitgeverij zegt een sociaal plan uit te werken voor de werknemers van Expres.

Sparta heeft onder meer het succesvolle Dag Allemaal in zijn stal. Doel is dat Expres snel uitgroeit tot een kopblad van Dag Allemaal, dat momenteel ongeveer 350.000 exemplaren per week verkoopt.

Dat vernam Belga dinsdag van gedelegeerd-bestuurder Christian Van Thillo van De Persgroep, dat eigenaar is van Sparta, en Philip Van Bost, lid van het directiecomité van Mediaxis.

Expres verkoopt momenteel wekelijks ongeveer 64.000 exemplaren. Dat verkoopcijfer kon, in combinatie met de dalende advertentiemarkt, de kosten van de titel niet meer dekken. "En er was geen uitzicht op een aannemelijke verandering op korte of lange termijn", aldus Van Bost.

In de jaren '80, voor de komst van Dag Allemaal, haalde Expres, toen nog TV-Expres, een verkoop van zowat 200.000 exemplaren. Sindsdien daalde dat cijfer gestaag en onderging het weekblad enkele gedaanteverwisselingen. "Het nieuws van de verkoop kwam op de redactie van Expres dus niet aan als een donderslag bij heldere hemel", weet Van Bost. "Het was algemeen bekend dat er een oplossing werd gezocht voor het blad".

Volgens Van Thillo is uit onderzoek gebleken dat lezers momenteel Expres vooral kopen voor de tv-service. "Wij denken dat Dag Allemaal over de beste tv-service beschikt. Het leek ons dus logisch na te denken over een operatie om de service van Dag Allemaal te integreren in Expres", aldus Van Thillo. Hij bevestigt dat het de bedoeling is van Expres "vrij snel" een kopblad van Dag Allemaal te maken.

De redactie van Expres zal niet met het blad mee verhuizen naar uitgeverij Sparta. Volgens Van Bost zal worden geprobeerd de vijftien journalisten "te heroriënteren binnen Mediaxis". Over de prijs van de verkoop wilden Van Thillo noch Van Bost details kwijt.