PARIJS - De Franse regering overweegt per jaar één feestdag in te trekken en het vrijgekomen geld te gebruiken voor de zorg aan oudere mensen.
,,In heel wat landen bestaat deze maatregel al'', zei staatssecretaris Hubert Falco na een vergadering gisteravond met premier Raffarin en organisaties en vakbonden uit de gezondheidssector. ,,In Duitsland bijvoorbeeld wordt gewerkt op een vrije dag ten voordele van de nationale solidariteit.''

De Franse regering werd door de oppositie flink onder vuur genomen omdat ze niet vlug genoeg zou zijn tussengekomen toen bleek dat de hitte een ware gezondheidscrisis ging veroorzaken, vooral bij oudere mensen die geïsoleerd leefden. Ook de Franse bevolking werd wegens onverschilligheid tegenover de bejaarden met de vinger gewezen.

Volgens een recente peiling vindt bijna vier Fransen op tien (39 procent) ,,niemand echt verantwoordelijk voor de gezondheidscrisis''. Drieëndertig procent zet de verantwoordelijkheid van de crisis op de rekening van ,,de volledige Franse samenleving die zich niet genoeg om oudere mensen bekommert''.