LEUVEN - De Leuvense onderzoeksrechter Raymond Decoux die met het onderzoek naar de verdwijning van Nathalie Geijsbregts uit Leefdaal (Bertem) is belast, zal de Nederlandse Justitie verzoeken de cel van Michel Stokx in de gevangenis van Scheveningen grondig te doorzoeken in aanwezigheid van Belgische inspecteur.
Stokx die hoofdverdachte was in de zaak Geijsbregts, overleed dinsdag aan de brandwonden die hij vorige week had opgelopen, vermoedelijk tijdens schilderwerken in de gevangenis.

De onderzoeksrechter wil dat Leuvense speurders toelating krijgen om de persoonlijke spullen van Stokx aan een minitieus onderzoek te onderwerpen. Een ultieme poging om aanwijzigen te vinden die de schuld van Stokx kunnen bewijzen.

Volgens persmagistraat Theo Jacobs is de dood van Stokx voor het onderzoek naar Nathalie Geysbregts ,,een bijzonder pijnlijke zaak''. Door de dood van de Nederlander is de strafvordering tegen hem uitgedoofd. Maar volgens Jacobs is de zoektocht naar het in 1991 aan een bushalte verdwenen meisje Nathalie Geysbregts nog helemaal niet ten einde.

Jacobs bevestigt dat onderzoeksrechter Decoux momenteel nog enkele andere sporen in het pedofiliecircuit uitdiept. Details over eventuele verdachten wou Jacobs niet kwijt.

De dood van de kindermoordenaar haalde in Nederland en Belgie de voorpagina's. Stokx zat in Scheveningen een gevangenisstraf uit van 20 jaar voor de moord op drie kinderen, de Duitse jongentjes Marco Weisser (13) en Salim Thattil (10) en het Nederland meisje Jessica Laven (11). Alle drie werden ze ontvoerd, gewurgd en verkracht.

Volgens de Nederlandse justitie is de man vermoedelijk een accidentele dood gestorven. Stokx zou volgens een onbevestigde versie een fles terpentine hebben omgegooid, raakte daardoor in paniek en stootte een TL-buis stuk. Hierdoor zou kortsluiting zijn ontstaan, waarop zijn kleren vlam hebben gevat.

Nederlandse journalisten hebben daar hun bedenkingen bij. In de gevangenis van Scheveningen verbleef Stokx in de streng beveiligde afdeling individuele begeleiding. In Nederland zijn er slechts enkele tientallen gedetineerden die onder dit regime gevangen zitten. ,,Je verwacht niet direct dat dit soort gevangenen schilderwerken uitvoeren en met brandbaar materiaal rondzeulen'', zo reageren de sceptici.