WASHINGTON - De economie van de Verenigde Staten is het eerste kwartaal van dit jaar aanzienlijk minder sterk gegroeid dan een maand geleden was voorspeld. De eind april gemaakte groeiraming van 2,0 procent op jaarbasis is gecorrigeerd tot 1,3 procent. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Handel vandaag bekendgemaakt.

Analisten hadden wel gerekend op een verlaging van de raming, maar toch werd het iets hogere percentage van 1,4 pct voorspeld. Op 29 juni komt het ministerie met het definitieve groeicijfer voor het eerste kwartaal.

De groei van de Amerikaanse economie is in de tweede helft van vorig jaar in elkaar gestuikt na een langdurige bloeiperiode. Zo bedroeg de toename van het bruto binnenlands product in het tweede trimester nog 5,6 procent op jaarbasis. In het derde trimester was het 2,2 procent en in het vierde nog slechts 1,0 procent.

De herziening van het cijfer voor het eerste kwartaal van 2001 is vooral het gevolg van een flinke correctie van de voorraadvermindering bij het bedrijfsleven. Ondernemingen teerden voor 18,9 miljard dollar op hun voorraden, het hoogste bedrag sinds het eerste kwartaal van 1983. Verder waren de consumtenbestedingen geringer dan in eerste instantie werd verwacht en viel de import groter uit.

Het inflatiecijfer in het eerste kwartaal blijft gehandhaafd op 3,2 procent op jaarbasis.