BELGRADO -- Ondanks tegenwerking van de nieuwe Joegoslavischeregering, blijft hoofdaanklaagster Carla del Ponte van het Joegoslavië Tribunaal ervan overtuigd dat oud-president Slobodan Milosevic uiteindelijk in Den Haag terecht zal staan.
,,Ik ben ervan overtuigd dat Milosevic gearresteerd en naar Den Haag overgebracht zal worden'', zei Del Ponte, die er in twee dagen van gesprekken met de Joegoslavische president Vojislav Kostunica en diens regering niet in slaagde de afkeer van het tribunaal bij de Joegoslaven weg te nemen.

Milosevic is aangeklaagd wegens de misdaden die zijn politie- en legereenheden pleegden tijdens het neerslaan van een opstand in de Servische provincie Kosovo, die na NAVO-bombardementen in 1999 uiteindelijk onder VN-bestuur kwam.

Kostunica en zijn ministers willen Milosevic in Joegoslavië zelf berechten. Sommige kabinetsleden zouden bereid zijn Milosevic daarna naar het tribunaal uit te wijzen, maar dat plan gaat Del Ponte niet ver genoeg. ,,Wij kunnen geen jaren wachten op het resultaat van binnenlandse rechtszaken'', aldus de aanklaagster. ,,Wij moeten Milosevic het eerst berechten.'' ,,Voor misdaden tegen de menselijkheid zal Milosevic in Den Haag berecht worden, voor andere misdaden kan hij in Belgrado terecht staan'', aldus Del Ponte.

Djindjic

De beoogde Servische premier Zoran Djindjic heeft vandaag in een toespraak tot het Servische parlement gezegd dat Milosevic zich ,,voor onze rechtbanken'' zal moeten verantwoorden voor meer dan tien jaar van oorlog, corruptie en economisch verval tijdens zijn bewind. Djindjic stelde dat Joegoslavië onder Milosevic is afgezakt naar de laatste plaats in Europa wat betreft economie en veiligheid. Ten aanzien van de omvangrijke corruptie van het oude regime zei de aanstaande premier dat van een ,,heksenjacht'' geen sprake zal zijn, maar dat de leden van het regime ,,het gestolen staatsbezit zullen gaan inleveren''.

Djindjic, die vandaag samen met zijn kabinet beëdigd zou worden, zal naar verwachting grote schoonmaak houden onder de hoge ambtenaren die het regime dienden. De beruchte chef van de geheime dienst Rade Markovic, een medestander van Milosevic, wachtte het bestuur van Djindjic niet af en diende zijn ontslag in.