WAREGEM/BRUSSEL -- De rechtbank van koophandel in Brussel zal op dinsdag 2 oktober de zaak verderzetten tussen de Waregemse textielgroep Sofitex en de banken die de kredietlijnen hebben toegedraaid.

Vandaag werden de pleidooien gehouden. Nieuwe besluiten moeten nog worden opgemaakt waarna deze op 2 oktober ingediend kunnen worden en de debatten gesloten.

Het al dan niet terug opendraaien van de kredietlijnen is voor Sofitex van wezenlijk belang. De banken KBC, BBL, Dexia-Artesia en Fortis hadden medio september en de dag voor de aanvraag van een gerechtelijk akkoord die kredietlijnen opgezegd. Voor Sofitex betekent dit een bijna onoverkomenlijke hindernis, want het zou de uitvoering van het herstelplan onmogelijk maken. Via een eenzijdig verzoekschrift voor de Brusselse handelsrechtbank werden de banken verplicht om terug kredieten te verschaffen, maar daarop werd verzet aangetekend.

De discussie gaat voor de voorzitter van de rechtbank van koophandel niet over de haalbaarheid van het herstelplan, waarover de banken bij de aanvragen tot de gerechtelijke akkoorden wel vragen hadden voor de rechtbank van Kortrijk en Oudenaarde. Hamvraag is of de banken al dan niet net voor de aanvraag van een concordaat de kredietlijnen mochten toedraaien.