TIRANA/BRUSSEL - De Albanese minister van Europese Zaken Paskal Milo is vannacht verzorgd in een Brussels ziekenhuis nadat hij in de inkom van zijn hotel aangerand was. Ook de Albanese ambassadeur bij de Navo en de woordvoerder van het Albanese parlement deelden in de klappen. Volgens de politie van Elsene zouden de daders leden van een Albanese oppositiepartij zijn.
Volgens Milo werden hijzelf, ambassadeur Ilir Bocka en woordvoerder Sender Duka door de aanranders hard aangepakt. De minister kon vanmorgen het ziekenhuis verlaten.
Manager Ron Vos van hotel Renaissance vertelde aan persagentschap Belga dat een tiental personen de minister en zijn vijftienkoppige gevolg stonden op te wachten. Na een scheldpartij kwam het tot een handgemeen. ''De veiligheidsmensen van het hotel kwamen tussenbeide, maar de situatie liep uit de hand en we moesten een beroep doen op de politie'', aldus hotelmanager Vos. De politie bleef nadien nog in het hotel om de veiligheid van het gezelschap te verzekeren.

Het Albanese ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten met de Belgische bevoegde overheden contact te hebben genomen ,,teneinde dit ernstige incident te laten uitklaren''. In de loop van de dag meldde het Albanese parlement dat de belagers werden geleid door Sali Lusha. Die was ooit lijfwacht van ex-president Sali Berusha, de voorzitter van de conservatieve oppositiepartij Democratische Partij. Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij de mislukte staatsgreep van 1998.


U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig