BRUSSEL -- België zal tot vijf miljoen euro bijdragen in de wederopbouw van Irak, maar er komt geen militair engagement van ons land. Dat is het standpunt dat minister van Ontwikkelingssamenwerking Marc Verwilghen zal verdedigen op de donorconferentie, die vandaag in de Spaanse hoofdstad Madrid start.
De steun gaat naar de VN-organisaties Unicef en UNDP. Het geld dient voor de psycho-sociale begeleiding van kwetsbare kinderen, de wederopbouw van het ministerie van Onderwijs en de wederopbouw van de elektriciteitssector en de basisinfrastructuur.

België is ook bereid vormingsprogramma's te financieren voor Iraakse magistraten, politiemensen, ambtenaren en diplomaten. Daarnaast wordt de financiering voorzien van 200 vlieguren voor C-130 transportvliegtuigen, voornamelijk voor het VN-voedselprogramma.

Geen militairen

Minister van Landsverdediging André Flahaut sluit de inzet van Belgische militairen in Irak volledig uit. ,,Er zullen geen troepen komen in Irak'', zei hij vanmorgen op de RTBF-radio. Volgens de minister biedt de VN-resolutie van de Veiligheidsraad ,,onvoldoende garanties op militair vlak voor deelnemende landen wat het beslissingsproces betreft''. België deelt de zienswijze van Frankrijk en Duitsland.

,,De VN-resolutie komt neer op het ter beschikking stellen van Belgische, Franse of Duitse troepen onder Amerikaans bevel. Ik geloof niet dat dit wenselijk is'', legde hij uit.

Reactie op Robertson

Flahaut reageerde ook op de kritiek van Navo-secretaris-generaal George Robertson. De Brit had dinsdag in Brussel laten verstaan dat België meer kon bijdragen aan de internationale inspanningen met het oog op de stabilisering van crisisregio's. Ons land zou ook meer moeten investeren in ,,nuttige capaciteiten''.

,,Ik verwerp de beschuldigingen van Robertson want hij brengt een oordeel uit op één moment. Ik vraag hem gewoon de langere termijn te bezien en wat wij in tien jaar hebben gedaan (aan operaties in het buitenland) en te kijken naar de engagementen die we vandaag nakomen, met inbegrip voor wat we voor Europa in Macedonië doen'', zei Flahaut. Hij verweet Robertson tevens geen rekening te houden met de vluchten naar Irak.

Op dit ogenblik zijn ook Belgische militairen betrokken bij Navo-operaties in Kosovo en in Afghanistan, aldus Flahaut.