SAN FRANCISCO/VANCOUVER -- De bosbranden in het westen van de Verenigde Staten grijpen steeds meer om zich heen. In Oregon helpt de National Guard bij het blussen nadat de gouverneur vrijdag de noodtoestand had uitgeroepen.
Vijftienhonderd kampeerders en zomerbewoners van het Deschutes-park moesten voor de vlammen vluchten. Ook in Wyoming, Montana en Idaho maakte de brandweer nauwelijks vooruitgang bij het indammen van de geweldige vuurfronten.


Canada
In de regio van de Okanagan Mountains, in de Canadese provincie Brits Colombia, moesten vrijdagavond zo'n 20.000 inwoners in en rond het vakantieoord Kelowna te vluchten. Aangewakkerd door de wind sloeg het vuur van boomtop tot boomtop over en verspreidde zich zo vliegensvlug. De mensen hadden slechts enkele minuten de tijd om hun allerbelangrijkste spullen bijeen te pakken.

Ondertussen hebben naar schatting 30.000 van de 100.000 inwoners van Kelowna hun huizen moeten verlaten. De brand zou vorige week zaterdag ontstaan zijn door een blikseminslag.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig