ISLAMABAD - In Pakistan zou Rusman Gunawan, een jongere broer van Hambali - de vermoedelijke operationele leider van de terreurbeweging Jemaah Islamiyah - gearresteerd zijn. Rusman Gunawan, wordt verdacht van overtreding van de immigratiewet. Hij werd zaterdag opgepakt in de havenstad Karachi. Behalve Gunawan werden bij invallen in drie islamitische scholen nog zestien personen, afkomstig uit Maleisië, Indonesië en Birma, aangehouden.
Een terrorisme-expert in Indonesië zei dat Gunawan vermoedelijk de leiding heeft van een Pakistaanse cel van de Jemaah Islamiyah. Hij zou voor Hambali reizen naar Pakistan en Afghanistan hebben geregeld.

Het Indonesische consulaat in Karachi bevestigde de arrestatie en vroeg Pakistan om toegang tot Gunawan, om hem en een andere arrestant rechtsbijstand te kunnen geven. Het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde dat in Karachi terreurverdachten zijn opgepakt, maar wilde niet zeggen of Gunawan zich onder de arrestanten bevindt.

De Indonesiër Hambali, echte naam Riduan Isamuddin, was de meest gezochte man in Zuidoost-Azië totdat hij in augustus werd gearresteerd in Thailand. Hij wordt door de Verenigde Staten op een onbekende plek vastgehouden. Hambali wordt beschuldigd van het beramen van de aanslagen van vorig jaar oktober op Bali, waarbij ruim 200 mensen de dood vonden, en de aanslag van 5 augustus dit jaar op een hotel in Jakarta, die aan twaalf mensen het leven kostte.