TETOVO - Rond de Macedonische stad Tetovo, de afgelopen dagen het toneel van gevechten tussen etnisch-Albanese rebellen en het Macedonische leger, is het vandaag rustig gebleven. De regering van Macedonië heeft de rebellen een vernietigend militair offensief in het vooruitzicht gesteld als ze niet voor vannacht hun gewapende opstand beëindigen.

Hoewel een van de rebellenleiders zei dat de opstandelingen niet van plan zijn zich terug te trekken, werden er vandaag geen nieuwe aanvallen op Tetovo gemeld. Het leger heeft zijn operaties in het gebied stilgelegd, in ieder geval tot het moment waarop het ultimatum afloopt.

In de grensstreek tussen Macedonië en Kosovo werd vandaag wel geschoten. Albanese rebellen voerden er beschietingen uit op posten van de Servische politie. Pas onlangs stond de internationale vredesmacht KFOR Belgrado toe weer troepen in de grensstreek te stationeren. Bronnen bij het Macedonische leger zeiden een ,,grote groep'' rebellen te hebben ontdekt die van plan lijken vanuit Kosovo de grens over te steken.

De Russische minister van buitenlandse zaken Igor Ivanov brengt momenteel een bezoek aan Skopje. Hij stelde daar dat de internationale gemeenschap veel sneller en harder moet optreden tegen de rebellen. ,,Alleen een gezamenlijke internationale inspanning kan de Balkan omvormen tot een vreedzame regio.'' Volgens Ivanov proberen de Albanese ,,terroristen'' het kwetsbare evenwicht tussen de verschillende bevolkingsgroepen in Macedonië te verstoren met hun geweld.