TIENEN -- De Europese Commissie heeft vandaag ingestemd met de overname door de Tiense Suikerraffinaderij, het Belgisch dochterbedrijf van het Duitse Südzucker, van Saint-Louis Sucre, de tweede grootste Franse suikerfabrikant.

Tiense Suiker moet wel haar 68 procent in de fabriek van Veurne (60.000 ton suikerquota) verkopen. Ook in Duitsland dient een productie van 90.000 ton suiker van de hand te worden gedaan.

Saint-Louis Sucre heeft 5 suikerfabrieken in Frankrijk. Het is ook actief in het raffineren van ruwe rietsuiker en de bio-ethanolproductie, bezit een aandeel 13,8 procent in Ebro Puleva (nummer 1 in Spanje in suiker en melk) en suikerfabrieken in Oost-Europa, en realiseerde in 2000 een omzet van circa 40 miljard frank (1 miljard euro).

Tiense betaalt voor Saint-Louis Sucre 64,5 miljard frank (1,6 miljard euro). De suikerproductie van Sudzücker stijgt door de overname in de campagne 2001/2002 van 3,49 tot 4,49 miljoen ton en bezit daardoor op de Europese markt een marktaandeel van 22 procent.

Wat de Suikerfabriek van Veurne betreft stelt Tiense Suikerraffinaderij al het nodige te zullen doen om de verdere leefbaarheid van de Suikerfabriek van Veurne evenals de bevoorrading en kwaliteit van de suikerleveringen aan haar klanten te garanderen. ,,We weten uit krantenberichten dat er geïnteresseerden zijn, maar we hebben nog met niemand gesproken'', aldus de Tiense-woordvoerder Johan Derijcke aan Belga. Tiense bezit in ons land 8 fabrieken. Die van Veurne is de enige die niet volledig in eigendom is. De resterende 32 procent is in handen van de groep Fontenoy.