BRUSSEL -- Europees commissaris voor Transport, Loyola de Palacio, geeft de 15 Europese lidstaten nog tot maart om een akkoord te bereiken over het satellietsysteem Galileo. Daarna wil ze zonodig met een beperkte groep lidstaten de klus klaren.

Galileo is een initiatief van de Europese Commissie voor plaatsbepaling per satelliet, voor ondermeer navigatietoepassingen. Het zou een burgeralternatief zijn voor het Amerikaanse GPS-systeem, dat gratis is maar in handen van de militairen. Het probleem is dat veel landen Galileo te duur vinden en de inbreng van de privé-sector te beperkt.

De voorbije dagen is gebleken dat de Amerikanen Europese lidstaten sterk onder druk zetten om Galileo te kelderen. Zij vrezen dat vijandelijke mogendheden of organisaties voordeel zullen halen uit Galileo. Het Amerikaanse leger ontkent intussen wel dat ze ,,politieke of strategische bezwaren'' heeft.

De Palacio stelde donderdag dat Galileo geen economisch probleem is, het is een van de meest rendabele projecten die op de Europese stapel staan. ,,Dus is het een politiek probleem. En dan moeten de lidstaten weten of ze een eigen systeem willen. Of ze daarentegen afhankelijk willen zijn van anderen. In een technologie waarvan we steeds afhankelijker zullen worden''. De Palacio heeft al contacten genomen met lidstaten die wel Galileo willen uitbouwen. Als het niet met 15 kan, zal ze het zeker proberen met minder.