PARIJS - De voormalige Senegalese president Leopold Sedar Senghor is vandaag op 95-jarige leeftijd in Caen overleden. Dat hebben Franse autoriteiten gemeld. Senghor was een van de grootste Afrikaanse staatsmannen en een internationaal gelauwerd dichter. Hij was al enkele dagen ziek.
Senghor was een zoon van arme vissers, maar kreeg de kans te studeren met beurzen, eerts in Dakar, daarna in Parijs. Tijdens zijn studies aan de Sorbonne leeder hij de existentialisten Albert Camus en Jean-Paul Sartre kennen.

Na de Tweede Wereldoorlog werd hij volksvertegenwoordiger in de Franse Assemblée. Senegal was toen nog een Franse kolonie. Bij de onafhankelijkheid in 1960 werd Senghor de eerste president. In 1980 werd hij opgevoldg door Abdou Diouf en vestigde hij zich in het departement de Calvados, de geboortestreek van zijn echtgenote.

Senghor werd in 1983 opgenomen in de Académie française. Ondanks zijn Franse achtergrond was hij een van de grondleggers van de négritude, een literaire beweging in noord-westelijk Afrika die het bewustzijn van de zwarte bevolking wil versterken.

Senghor huwde tweemaal, de laatste keer met de Française Colette Hubert. Hij laat een kind achter (twee anderen waren al eerder overleden).

De Franse president Chirac bracht hulde aan Senghor als "een van de belangrijkste actoren in de Afrikaanse geschiedenis". Met Senghor heeft "de poëzie een meester verloren", Senegal een staatsman, Afrika een visionair iemand en Frankrijk een vriend", zei Chirac.