BRUSSEL -- Op woensdag 15 november werd een 'Mosselpot' (Moules sauf blanche, 1967) van Marcel Broodthaers bij het veilingshuis Christie's in New York verkocht voor ongeveer 17 miljoen frank. Dat meldt het Gentse Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.).
Daarmee wil het S.M.A.K. de bewering de kop indrukken dat het 'zijn' Mosselpot te duur betaalt. Het museum wil 'De Grote Mosselpot' van een privé-eigenaar aankopen voor 10.000.000 frank om het deel te laten uitmaken van de vaste collectie van het museum.

Om de 10 miljoen te verzamelen voor de aankoop werd de actie 'Red de Mosselpot' opgezet. De Vlaamse gemeenschap stelt 5 miljoen ter beschikking, de andere helft wordt verzameld door allerlei geldinzamelacties.

Om het laatste geld bijeen te brengen geeft de Vereniging van het Smak in januari 2001 een exclusieve portfolio uit met edities van vooraanstaande Belgische kunstenaars. De portfolio zal op 100 exemplaren worden verkocht en 35.000 frank kosten.

,,'Grande Casserole de Moules' (1966) is een cruciaal werk in het oeuvre van dichter, beeldhouwer, schilder en filmer Marcel Broodthaers. Het geeft gestalte aan zijn veelzijdige visie en is een spel met diverse contexten en tegenstellingen zoals natuur en cultuur, het alledaagse en het kunstmatige, het functionele object en het esthetische'', aldus het Smak.