HARARE - België leidt met 2-0 in de barragewedstrijd om het behoud in de Wereldgroep van de Davis Cup tennis tegen Zimbabwe na de winst van Xavier Malisse in het eerste enkelspel. Olivier Rochus (ATP 62) zette vrijdag in Harare in de tweede wedstrijd Byron Black (ATP 265) opzij met 6-7 (4/7), 6-4, 6-2 en 6-3. Morgen wordt het dubbelspel gespeeld.
Op het hardcourt van de indoorhal in Harare had Malisse (ATP-24) wel heel wat moeite met Wayne Black (ATP-407), maar in vier sets maakte hij toch uit: 7-6 (7/1), 6-7 (3/7), 7-5, 6-3.
Wayne Black maakte het onze landgenoot, die maar liefst 383 plaatsen hoger stond geklasseerd, heel moeilijk in de eerste drie sets. De Kortrijkzaan kwam traag op dreef, maar won de eerste set toch in een tiebreak (7/1). De tweede set begon slecht voor Malisse, die uit zijn humeur raakte door het storende publiek en de beslissingen van een lijnrechter. Hij kwam 2-0 achter en sloeg zijn racket stuk, wat hem een waarschuwing opleverde. Hij kon de break ongedaan maken, maar moest in een nieuwe tie-break nu wel het onderspit delven (3/7). In het begin van de derde set kreeg onze landgenoot een tweede waarschuwing, wat hem een strafpunt opleverde. Wayne Black stoomde weer door naar 2-0, maar opnieuw herpakte Malisse zich: via 2-2 naar 4-4. Dan ging de jongste van de gebroeders Black echter opnieuw door de service van de Belg: 5-4. De lokale tennisser dwong drie setpunten af op de eigen opslag, maar Malisse werkte ze allemaal weg, en kwam opnieuw 5-5 gelijk. Zijn tegenstander was van slag en moest de set aan Malisse laten: 7-5.

In het begin van de vierde set verloor onze landgenoot opnieuw zijn opslagspel, en kwam hij voor de derde keer 2-0 achter. Maar weer stelde hij snel orde op zaken. En bij een 3-4 stand in zijn voordeel won hij drie spelletjes op rij, voldoende voor matchwinst.