BRUSSEL - Nu de Franse gemeenschap er werk van gemaakt heeft om in Everberg plaatsen vrij te maken, heeft de regering de opdracht gegeven om de drie betrokken jonge delinquenten vandaag nog op te pakken. Dat verklaarde premier Guy Verhofstadt na afloop van de ministerraad. Omstreeks halfvier zouden twee van de drie delinquenten al effectief weer opgepakt zijn.
Volgens de premier zijn er drie plaatsen vrijgemaakt door de Franse gemeenschap. Daardoor kunnen de drie jonge delinquenten die de afgelopen dagen tot tweemaal toe na overvallen op apotheken moesten worden vrijgelaten worden wegens plaatsgebrek, wel opgesloten worden in het gesloten centrum van Everberg. Er is opdracht gegeven om de drie vandaag nog op te pakken, aldus Verhofstadt.

De eerste minister zei nog dat hij bij herhaling van dergelijke problemen een voorstander is van een herfederaliseren van de bevoegdheid. Daarvoor zijn wel wetswijzigingen nodig, erkende hij.Dat er drie ,,Franstalige'' plaatsen beschikbaar zijn in het centrum van Everberg heeft niets te maken met een beslissing van de Franse gemeenschap, maar is het gevolg van een uitspraak van de jeugdrechter, verklaarde de kabinetschef van de minister van jeugdbescherming van de Franse gemeenschap, Nicole Maréchal.

Volgens de kabinetchef verblijven de jongeren meestal maar een tweetal weken in Everberg. Tijdens die periode wordt onderzocht of ze moeten doorverwezen worden naar een centrum van de Franse gemeenschap of terug kunnen keren naar hun familiale omgeving. In dit geval werden twee van de drie jongeren naar een gesloten of half-open centrum gezonden, verklaarde hij nog.