BONN -- De Europese Unie gaat akkoord met de oprichting van een jaarlijks steunfonds van 1 miljard dollar (ongeveer 46 miljard Belgische frank; 1,14 miljard euro) dat de ontwikkelingslanden moet helpen om de gevolgen van klimaatsverandering te bestrijden. Dat heeft Marc Pallemaerts, adjunct-kabinetschef van de Belgische staatssecretaris voor Energie en Duurzame Ontwikkeling Olivier Deleuze, vandaag verklaard op de VN-klimaatconferentie in Bonn.

,,De EU-ministers hebben ingestemd om hun bijdrage te leveren aan het fonds'', zo stelde Pallemaerts in naam van het Belgische EU-voorzitterschap. ,,Voorwaarde is wel dat het fonds in vergelijking met bestaande mechanismen een toegevoegde waarde moet hebben''.

Het voorstel tot de oprichting van het fonds is afkomstig van de Nederlandse milieuminister Jan Pronk, die de conferentie voorzit. Bedoeling is ontwikkelingslanden te helpen in de strijd tegen de opwarming van het klimaat door de overdracht van technologieën, gerichte investeringen, etc. Het fonds zou in 2005 voor het eerst van start gaan en moet beheerd worden door de Verenigde Naties.

Wel blijft het afwachten welke positie andere industrieblokken als de Verenigde Staten en Japan zullen innemen. Vele delegaties van industrielanden stonden de voorbije dagen afkerig tegenover het voorstel en hoopten te bewerkstelligen dat de financiële bijdrages niet bindend zouden zijn.