GENT - Alfa Romeo-dealer Garage Van Steenkiste uit Gent dagvaardt de onafhankelijke autoverdeler Cardoen en de supermarktketen Colruyt omdat zij bedrieglijke en misleidende vergelijkende reclame zouden gebruiken. Een Alfa Romeo 156 die als een wagen van januari 2002 wordt aangeprezen, zou eigenlijk afkomstig zijn van een lot Alfa's uit Turkije met bouwjaar 2000. Autoverdeler Cardoen ontkent de aantijgingen.
Cardoen en Colruyt verkochten ten tijde van het Autosalon in januari een aantal wagens en herhaalden die stunt begin juli. Thierry Inghels, verantwoordelijke van Garage Van Steenkiste, kocht een dergelijke wagen en liet door een deurwaarder een verslag opstellen. ,,Daaruit blijkt nu dat die Alfa Romeo 156 niet van januari 2002 is, zoals in de reclame wordt beweerd'', zegt Inghels, ,,maar gebouwd werd in het jaar 2000. Die wagen is dus al twee jaar oud.''

,,Cardoen geeft zogezegd een korting van 20 procent op de catalogusprijs'' gaat Inghels verder, ,,maar die prijs klopt niet. Want het model dat verkocht wordt, is niet hetzelfde als het nieuwe model 156 dat wij hier staan hebben sinds begin dit jaar.''

Bovendien zijn de wagens, die afkomstig zijn uit Turkije, volgens Inghels niet in orde met de Europese normen wat uitlaatgassen betreft, en voldoen ze niet aan de Belgische veiligheidseisen: ,,Er ontbreken 2 airbags, het ASR-systeem, het ESP-systeem en de Isofix-bevestigingspunten voor kinderzitjes.''

Ook de garantie die Cardoen geeft, zou niet voordelig zijn voor de klant. ,,Wij geven een constructeursgarantie, die voortloopt als de wagen wordt doorverkocht'', zegt de verantwoordelijke van garage Van Steenkiste. ,,De garantie die Cardoen geeft loopt niet zolang, en is niet overdraagbaar. Komt daar nog bij dat zijn onderhoudsregeling ook niet klopt. Hij raadt een klein onderhoud aan om de 15.000 km. en een groot na 30.000, terwijl Alfa Romea zelf 20.000 en 100.000 km. voorstelt.''

Het is er Inghels niet alleen om te doen verloren klanten terug te winnen: ,,Wij hebben tijdens het Autosalon inderdaad mensen gehad die enkel kwamen kijken en dan bij Cardoen een wagen hebben gekocht, maar het gaat om meer dan dat. Wij willen de consument doen beseffen dat hij er weinig voordeel bij heeft bij een niet-officiële dealer te kopen. Die kunnen niet dezelfde knowhow en service bieden.''.

Autoverdeler Cardoen ontkent dat zijn reclame misleidend zou zijn. Volgens commercieel verantwoordelijke Wim Bruggeman van Cardoen worden geen oude modellen verkocht als zouden het nieuwe zijn.

Bruggeman geeft toe dat de verkochte wagen, een Alfa Romeo 156, niet hetzelfde model is als de Alfa's 156 die bij de officiële dealer te koop staan: "Dat model heeft inderdaad een facelift ondergaan, en wijkt een beetje af van de wagens die wij hier verkopen. Maar in onze reclame verwijzen wij ook duidelijk naar dat oude model. De korting die wij geven is ook op de catalogusprijs van dat oude model."

Er is dus volgens Bruggeman helemaal geen sprake van misleidende reclame: "Alle technische specificaties staan duidelijk in onze folder vermeld. De consument is voldoende geïnformeerd."

Ook wat de veiligheidseisen van de wagen betreft, weerlegt Bruggeman de stelling van Garage Van Steenkiste. Die is van mening dat de verkochte Alfa niet voldoet aan de Belgische veiligheidseisen. "Dat klopt niet", zegt Bruggeman. "Die wagens zijn gebouwd in Italië, en voldoen aan alle Europese standaarden. Ze mogen perfect in België verkocht worden, we hebben daarvoor de nodige toestemming van alle betrokken autoriteiten".