Het hogedrukgebied over Oost-Europa zwakt verder af en storingen kunnen vanuit het zuidwesten tot over ons land schuiven. Vooral volgende nacht kan het gevaarlijk op de wegen worden, wanneer een storing ons land bereikt. Met negatieve temperaturen wordt immers winterse neerslag verwacht.

Morgen zijn er lokaal gladde plekken mogelijk in de ochtend, door het opvriezen van natte weggedeelten of door het aanvriezen van nevel en lokale mistbanken. De temperaturen liggen rond of net onder het vriespunt. Wolkenvelden domineren het weerbeeld en vooral in het binnenland kan het erg nevelig blijven. Uitgezonderd een lokaal winters buitje is het wel meestal droog. Aan de Kust kunnen er enkele opklaringen tevoorschijn komen, maar zijn er ook geregeld wolkenvelden. Het wordt iets zachter, met maxima rond 2 graden in de Ardennen en rond 3 of 4 graden elders. De wind is zeer zwak en weet niet echt een richting te kiezen. In de avond koelt het al vlug af en worden de temperaturen opnieuw negatief. Morgenavond en morgennacht volgt er lichte, in de Ardennen mogelijk matige vorst. De temperaturen zijn negatief en schommelen tussen - 7 en - 2 graden. Het is nevelig en lokaal komen er aanvriezende mistbanken voor. De bewolking neemt toe en vanuit het westen volgen er enkele buien van sneeuw of regen en sneeuw gemengd. Het kan lokaal bijzonder glad worden. De wind is zeer zwak en veranderlijk.

Vooruitzichten:

De winter laat zich niet zonder slag of stoot verdrijven. Alvorens gevoelig zachtere lucht na het weekend over ons land stroomt, wordt het eerst nog even wat kouder. Vooral op zaterdag wordt het bijzonder uitkijken. Een storing kan lokaal sneeuwbuien met zich meebrengen, met kans op gevaarlijk gladde wegen. Zaterdag is het somber en nevelig weer en komen er lokaal enkele sneeuwbuien of buien van smeltende sneeuw tot stand. Een zwakke naar oost krimpende wind, voert opnieuw iets koudere lucht aan. De maxima komen nauwelijks boven het vriespunt uit en liggen tussen 1 en 3 graden. Zondag kan de zon af en toe door de bewolking breken en blijft het meestal droog. De maxima liggen tussen 1 en 3 graden. Maandag brengt een actieve regenzone zachte lucht met zich mee en komt er voorlopig een einde aan de winter. De regen kan echter eerst voorafgegaan worden door natte sneeuw. Het kwik loopt in de namiddag op tot waarden tussen 3 en 7 graden. Het gaat echter wel flink waaien met rukwinden tot 70 km/u.

Bron: MeteoServices

www.meteoservices.be