BAGDAD - Een waterleiding in Bagdad was zondag het doel van sabotage. Een wijk in de Iraakse hoofdstad kwam daardoor onder water te staan. Meer dan 300.000 mensen hebben nu geen drinkwater meer, zo meldde het Internationaal Comité van het Rode Kruis (CICR).
Een bom ontplofte aan de leiding die het pompstation en het drinkwaterstation van Sabah Missan in de Rassafa-wijk, in het oosten van Bagdad, met elkaar verbindt. Daardoor werd de watervoorziening in de wijk onmogelijk. De technici van de watermaatschappij in Bagdad zullen maandag en dinsdag beginnen met het herstellen van de waterleiding.

,,Om 7.30 uur hebben we een explosie gehoord. Toen we ter plaatse kwamen zagen we een gat van 40 cm in de waterleiding en heel wat water stroomde weg", zo verklaarde een politieofficier Majid Hamid. Volgens hem gaat het wel degelijk om een bom die onder de pijpleiding was geplaatst", en dus niet om een raket die was ingeslagen, zoals eerst was gemeld. De explosie heeft de drinkwatervoorziening in de meeste wijken van Al-Rassafa, het deel van Bagdad op de oostelijke oever van de Tigris, onderbroken. We hebben een tweede leiding geopend om de mensen die met flessen water kwamen halen, van drinkwater te voorzien", zei de officier nog.

In elk geval waren heel wat inwoners van Bagdad best tevreden met de sabotagedaad. Het water stroomde namelijk naar een lagergelegen weg die plots werd herschapen in een geïmproviseerd zwembad. Heel wat mensen kwamen zich er verfrissen van de warmte waar Bagdad onder gebukt gaat.

Sinds het regime van Saddam Hoessein in elkaar stortte, werd er al heel wat sabotage gepleegd, met name tegen olie- en gaspijpleidingen. Ook bedrijven die elektriciteit produceren of verdelen, waren vaak het doel van de sabotage.