BRUSSEL - Na de slachthuizen en de vleesverwerkende nijverheid, kant nu ook de Landsbond van beenhouwers, spekslagers en traiteurs zich tegen een mogelijke vleesheffing.
Zo'n heffing moet het mogelijk maken de opslag en vernietiging van het dierlijk afval (dat niet langer in het veevoeder mag) te financieren. Normaal moeten de gewesten de kostprijs van die hele operatie op zich nemen, maar zij kunnen de kostprijs hiervan niet dragen.

De beenhouwerijsector werd in dit debat nooit gehoord, zegt de Landsbond. Volgens de organisatie zal zo'n taks onvermijdelijk lijden tot een daling van de consumptie ten gevolge van de stijging van de verkoopprijzen en slechts het probleem vergroten. Een verhoging van de verkoopprijzen zal tevens de concurrentiekracht van de Belgische ondernemingen in het gedrang brengen.

De Landsbond meent trouwens dat de Europese maatregelen met het oog op het tegengaan van de gekkekoeienziekte op geen enkele wetenschappelijke basis steunt en enkel het gevolg is van een ,,overhaast genomen politieke beslissing''.

De Belgische beenhouwers, spekslagers en traiteurs eisen dat hetzij Europa, hetzij de Belgische overheid, die deze maatregelen aanvaardde, de totale kostprijs van de vernietiging op zich neemt.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig