LEUVEN -- Het Universiteitsarchief van de K.U.Leuven heeft recent een historisch waardevol 18e eeuws Leuvens beiaardhandschrift kunnen aankopen. Hoofdarchivaris Prof. Jan Roegiers bevestigt het nieuws, dat door de Streekkrant werd gebracht. De liedjes, die voor de helft onbekend zijn, zullen tijdens de Beiaard- en Boekenmarkt op 23 augustus in Leuven voor het eerst gespeeld worden.

,,In de 18de eeuw en vroeger werd beiaardmuziek niet gedrukt. Vaak improviseerden beiaardiers op bekende melodietjes. Een aantal had wel een eigen handschriftenboek. Uit de periode voor 1800 zijn nu zeven dergelijke boeken bekend, waarvan er zich vier in Leuven bevinden. Van dergelijke boeken is immers zeer weinig bewaard gebleven. Het oudste is afkomstig uit Antwerpen en dateert van iets na 1700'', aldus Roegiers aan Belga.

Het werk waarop de KUL beslag heeft kunnen leggen behoorde in een ver verleden tot de muziekcollectie die ridder Xavier Van Elewijck in de 19de eeuw heeft aangelegd en was blijkens een aanduiding in het werk in 1781 in bezit van Frans De Prins. Het dateert wellicht van enkele decennia daarvoor. Het bevat naast 55 beiaardwerken ook 94 klavecimbelstukken en 71 melodieën zonder begeleiding. ,,In de helft van de gevallen gaat het om bekend werk, in de andere helft om nieuwe melodieën'', aldus Roegiers.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in