JERUZALEM -- Israëlische gevechtshelikopters hebben zondag stellingen van de Hezbollah in Zuid-Libanon bestookt. Dat gebeurde enkele uren nadat in het noordelijke Israëlische dorp Shlomi een 16-jarige jongen was gedood en vier volwassenen licht gewond waren geraakt door antitankgranaten die door Hezbollah-strijders waren afgevuurd.

Of bij de Israëlische tegenactie slachtoffers zijn gevallen is niet bekend.

De beschietingen zijn een vervolg op artillerieduels die Israëlische eenheden en Hezbollah vrijdag uitvochten in een gebied waar de grenzen van Israël, Libanon en Syrië samenkomen. Ook zaterdag vuurde Hezbollah met luchtdoelgeschut op de noordelijke Israëlische plaats Kiryat Shemona. Daarbij werden enkele gebouwen beschadigd maar niemand raakte gewond.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Silvan Shalom maande Syrië en Libanon zondag aan de Hezbollah-strijders in te tomen, anders ,,zullen wij geen andere keuze hebben dan onszelf te verdedigen''.

Hezbollah beschuldigt Israël van een aanslag op 2 augustus ten zuiden van Beiroet, waarbij een vooraanstaand Hezbollah-lid, Ali Hussein Saleh, door een bom in zijn auto werd gedood. De beschietingen zouden daar een vergelding voor zijn.

De Syrische krant Tishrin schreef zondag dat Israël ,,de cirkel van zijn agressie uitbreidt'' en conflicten met meer Arabische landen probeert uit te lokken om de uitvoering van de 'routekaart' naar vrede met de Palestijnen lang genoeg te kunnen uitstellen om zijn binnenlandse problemen de baas te worden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in