JERUZALEM -- De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Silvan Shalom heeft zondag gezegd dat de huidige veiligheidssituatie in de Palestijnse gebieden voor Israël ,,bijna onduldbaar'' is en dat het diplomatieke overleg met de Palestijnen om die reden is opgeschort.
In radio-interviews zei Shalom dat de Palestijnen nalaten om radicale groepen te ontwapenen en dat deze groepen de huidige wapenstilstand misbruiken om zich militair te versterken. Hij zei dat de ,,extremisten'' tunnels graven, wapens smokkelen, troepen trainen, het bereik van hun raketten proberen te vergroten en deze raketten naar de Westoever proberen te verplaatsen. ,,Natuurlijk is dit alles voor ons onaanvaardbaar'', zei hij.

De radicale groep Hamas heeft gedreigd Israël te straffen voor een inval in een vluchtelingenkamp op de Westoever, waar Israël vrijdag een bommenfabriek oprolde. Bij de inval kwamen twee Palestijnen en een Israëliër om het leven; een derde Palestijn werd gedood toen hij stenen gooide naar Israëlische militairen.

Hoewel de militaire vleugel van Hamas opriep tot een snel antwoord ,,om de vijand een afschrikwekkende les te leren'', gingen leiders van de groep niet zover om de wapenstilstand voor geëindigd te verklaren. De Palestijnse minister Yasser Abed Rabbo waarschuwde dat Israël het bestand wel op het spel zet als het doorgaat met invallen om Palestijnse terreurverdachten op te pakken. Abed Rabbo riep de Amerikaanse regering en de internationale gemeenschap op Israël onder druk te zetten om daarmee op te houden.

De Palestijnse minister van Binnenlandse Zaken Mohammed Dahlan zegt dat drie jaar en een bedrag van 250 miljoen dollar nodig zijn om het door Israël verwoeste politieapparaat weer op te bouwen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in