BAGDAD -- In de Zuid-Iraakse stad Basra protesteren de inwoners tegen brandstoftekorten en het veelvuldig uitvallen van de elektriciteit. Demonstranten staken autobanden in brand en bekogelden de in de stad gelegerde Britse militairen met stenen.
De grootste demonstraties in Basra vonden zaterdag plaats. Een woordvoerder van de Britse troepen, Hisham Halawi, zei dat er zondag nog vier kleine protestdemonstraties waren gehouden. Los daarvan had zich een incident voorgedaan waar Britse militairen weren aangevallen en het vuur hadden geopend, zei hij. Volgens een cameraman van AP werd een demonstrant door een kogel gedood toen een menigte rond enkele voertuigen samendromde. Het is onduidelijk wie in de auto's zat en wie geschoten heeft.

De stroomonderbrekingen waartegen wordt geprotesteerd, worden volgens Hisham veroorzaakt door sabotage en extreme hitte met temperaturen boven de 50 graden Celsius. Bij de benzinestations stonden lange rijen en ,,de gemoederen liepen hoog op'', zei hij. Bij de belangrijkste benzinestations waren militairen gestationeerd om te zorgen dat geen woekerprijzen werden gevraagd, zei hij.


Videoboodschap bedreigt ,,snode indringers''
Een tot nog toe onbekende Iraakse groep heeft in een videoboodschap gedreigd Irak te veranderen in een ,,begraafplaats voor snode indringers''.

Op de videoband, die werd uitgezonden door het tv-station Al-Jazeera in Qatar, waren vijf mannen te zien die hun gezicht verborgen hielden achter geblokte hoofddoeken en granaatwerpers en kalasjnikovs bij zich hadden. De man die het dreigement uitte, distantieerde zich van het regime van Saddam Hoessein. ,,Zij hebben Bagdad niet verdedigd, maar wij offeren onszelf op omwille van Irak.''

Zaterdag zond het in Dubai gevestigde tv-station Al-Arabiya een soortgelijke film uit. De mannen die daarop te zien waren zeiden drie tot nog toe onbekende groepen te vertegenwoordigen: de Witte Banieren, Moslimjeugd en Mohammeds Leger. In hun boodschap refereerden zij aan twee ,,Arabische martelaren'' bij recente gevechten in Bagdad.

De bijna dagelijkse aanvallen op Amerikaanse militairen in Irak waren aanvankelijk toegeschreven aan aanhangers van Saddam Hoessein, maar het vermoeden bestaat dat zich de laatste tijd ook buitenlandse strijders hebben aangesloten bij het verzet tegen de Amerikanen. Het is onduidelijk of de groepen die zich in videoboodschappen verantwoordelijk stellen voor de aanslagen echte strijdgroepen zijn. Terrorisme-experts denken dat de boodschappen bedoeld kunnen zijn om strijders te rekruteren.

In Bagdad werden zondag twee granaataanvallen gepleegd op Amerikaanse militairen. Bij de tweede aanval, op het universiteitsterrein, raakten twee militairen en een journalist gewond. Kennelijk ging het om een journalist van Al-Jazeera. Het tv-station meldde dat een cameraman die met een Amerikaans patrouille optrok bij de universiteit gewond was geraakt.

In Tikrit, de geboorteplaats van Saddam Hoessein vielen ook twee gewonden toen Amerikaanse troepen werden bestookt met een primitieve raket.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in