LONDEN -- De Britse politie mag schieten om te doden als ze denkt dat iemand met een bom op het lichaam een terreuraanslag wil plegen. De richtlijn volgt op aanwijzingen van geplande zelfmoordaanslagen door terroristen van Al-Qaeda.

Volgens de Sunday Telegraph vaardigde het hoofd van de Londense politie, John Stevens, een richtlijn uit die stelt dat politieagenten zonder voorafgaande waarschuwing gericht mogen schieten als ze ervan overtuigd zijn dat iemand zich met een bom zal opblazen. ,,Hij maakte duidelijk dat we eerst moeten schieten en pas later vragen stellen als we denken dat we met een zelfmoordterrorist te maken hebben'', zei een hoge politiefunctionaris aan de Britse krant.

Honderden gewapende politieagenten van Londen moeten nu een opleiding krijgen om plegers van zelfmoordaanslagen te herkennen en onschadelijk te maken. Tot deze maatregelen werd beslist nadat de Amerikaanse federale recherche FBI inlichtingen naar Londen stuurde als zou het risico op dergelijke aanslagen ook voor Groot-Brittannië toenemen.

Het gaat niet om de eerste terreurwaarschuwing voor de Britse hoofdstad. Al in het begin van het jaar waren er aanwijzingen van een aanslag op Heathrow en werden soldaten en pantservoertuigen naar deze Londense luchthaven gestuurd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in