BRUSSEL - De Nederlandse financiële dienstverlener Rabobank lanceert morgen in België de eerst pure internetbank voor particulieren: Rabobank.be. De Nederlanders willen in België marktleider worden op het vlak van internetbankieren. Dit werd vandaag bekendgemaakt op een persconferentie.

De nieuwe internetbank is papiervrij, heeft geen kantoren en zal via de website www.rabobank.be vier basisdiensten aanbieden. Het gaat om een zichtrekening, een spaarrekening, een termijndeposito en de mogelijkheid te beleggen in 20 Robecofondsen. Voor het beheren van de rekeningen en de beleggingsportefeuille worden geen kosten aangerekend. Daarnaast gebeuren alle operaties kosteloos, met uitzondering van de instapkosten voor de beleggingsfondsen.

België geldt als pilootproject. De Nederlanders kozen onder meer voor ons land omdat de merknaam Rabobank er goed gekend is. Onderzoek wees uit dat 74 procent van de Belgen de naam Rabobank kent. ,,Wellicht is het wielrennen daar niet vreemd aan'', aldus Pieter van der Weijden, directeur International Retail bij Rabobank.

De resultaten van het project zullen in de eerste helft van 2003 geëvalueerd worden. Daarna wil Rabobank in andere West-Europese landen internetbankieren aanbieden. Om welke landen het gaat, is nog niet bekend.

Rabobank heeft in België 30.000 tot 50.000 klanten nodig om rendabel te zijn. De bank hoopt binnen drie tot vijf jaar break-even te draaien. Hoeveel online-klanten Rabobank moet hebben om marktleider te worden, hangt af van de groei van de markt, aldus van der Weijden.

In Nederland is Rabobank naar eigen zeggen de grootste internetbank met meer dan 1 miljoen online-klanten. In totaal telt de bank ongeveer 9 miljoen klanten. De internetbank in Nederland geldt als aanvulling op het kantorennetwerk. Rabobank.be profileert zich als secundaire bank voor de Belgen, als een ,,krachtig groeimiddel voor spaargeld''. Er worden geen bankkaarten uitgegeven.

De veiligheid van het netwerk zal verzekerd worden via een zogenaamde Digipass. Op dit toestelletje, dat veel weg heeft van een rekenmachientje, moeten klanten een zelfgekozen pincode intikken. Op de display verschijnt dan een paswoord van zes cijfers dat toegang geeft tot Rabobank.be. Dit getal is telkens anders.