BRUSSEL - Ook na de gemeenteraadsverkiezingen van 8 oktober zullen CVP, VLD, SP, Agalev en VU/ID niet samenwerken met het Vlaams Blok. Dat hebben hun partijvoorzitters plechtig beloofd.
De partijleiders zetten hun handtekening onder het Charter voor Democratie van de organisatie Vaka-Hand in Hand. Daarin beloven ze op geen enkel bestuursniveau te zullen samenwerken met de extreem-rechtse partij. Het cordon sanitaire blijft dus behouden. Wie zich niet aan de afspraak houdt, wordt automatisch uit de partij gezet, luidt het in het charter.

Volgens het Blok bewijst de bevestiging van het cordon nogmaals dat partijvoorzitters paniekvoetbal spelen. "Zij vrezen duidelijk een nieuwe verkiezingsoverwinning van het Vlaams Blok en leggen nu al de verkiezingsuitslag naast zich neer".

De vijf partijen hebben volgens het Blok ook niet veel vertrouwen in hun lokale mandatarissen. "Men weet immers bijzonder goed dat de lokale afdelingen van VLD en CVP van het cordon niet veel pap lusten. Zij krijgen nu een dictaat door hun strot geduwd".

"De vijf gooien hun democratisch masker af en tonen hun ware totalitaire gelaat. Zij beslissen en niet de kiezer. Het Vlaams Blok is de enige partij die de wil van de kiezer respecteert", besluit de partij.