LONDEN -- De bewering dat Irak over massavernietigingswapens beschikte die binnen drie kwartier ingezet konden worden, was afkomstig van een hoge Iraakse legerofficier. Dat schrijft de Britse krant Financial Times .
De krant voert niet bij naam genoemde hoge ambtenaren van twee ministeries op, die hebben gezegd dat de Iraakse bron door de jaren heen betrouwbare informatie heeft verschaft. De bewering van de Iraakse officier werd nagetrokken door de onafhankelijke Gezamenlijke Inlichtingencommissie, die de informatie in augustus vorig jaar doorspeelde aan de regering, aldus de Financial Times .

De Britse premier Tony Blair is deze week in het Lagerhuis zwaar onder vuur komen te liggen, omdat hij om een oorlog tegen Irak te rechtvaardigen niet-bestaande bewijzen zou hebben opgevoerd van de aanwezigheid van massavernietigingswapens in Irak. Met name zijn bewering dat Irak binnen drie kwartier chemische en biologische wapens kon inzetten zou een leugen zijn geweest. Blair zegde gisteren zijn medewerking toe aan een parlementair onderzoek naar de inlichtingen op grond waarvan de regering tot deelname aan een oorlog tegen Irak besloot.