JERUZALEM - Iran heeft met succes een Shihab-3 getest. Dat is een ballistische raket voor de middellange afstand die Israël kan bereiken, schrijft de Israëlische krant Haaretz. De raketproef werd volgens de krant vorige week uitgevoerd. Iran zou de afgelopen vijf jaar nog zeven of acht van dergelijke proeven hebben gedaan, maar die van vorige week was de succesvolste tot nu toe, aldus Haaretz.
De Shihab-3, een gewijzigde versie van de Noord-Koreaanse Nodong-1, heeft volgens Haaretz een bereik van meer dan 1.300 kilometer. Of de raket geschikt is om een chemische, biologische of nucleaire lading te dragen, is onduidelijk. Hij kan wel tot 800 kilo conventionele lading dragen.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Silvan Shalom zei naar aanleiding van het bericht te hopen dat het Internationaal Atoomenergie Agentschap en de internationale gemeenschap Iran onder druk zullen zetten een verklaring bij het non-proliferatieverdrag te tekenen dat het geen kernwapens zal ontwikkelen. Iran heeft op 1 juli laten weten dat het de verklaring alleen onder bepaalde voorwaarden wil tekenen. Welke dat zijn, werd niet duidelijk gemaakt.