IEPER -- De rechtbank van Koophandel in Ieper spreekt zich overmorgen uit over de aanvraag voor een nieuw gerechtelijk akkoord voor het Ieperse taaltechnologiebedrijf Lernout & Hauspie. Dat heeft de hoofdgriffier van de rechtbank, Patrick Cauwelier, vanavond meegedeeld.
Handelsrechter Michel Handschoewerker zal vrijdag om tien uur zijn vonnis bekendmaken. Het ingediende dossier zou volgens ingewijden een stuk zwaarder wegen dan de enkele weken geleden verworpen aanvraag.

In de zitting achter gesloten deuren werd de onderneming vertegenwoordigd door John Duerden en financieel directeur Carl Dammekens. Jo Lernout bleef afwezig.

Verder is er ook een vrijwillige tussenkomst van de banken en van een delegatie van het personeel. Ook een advocaat van KPMG en een advocaat van de Amerikaanse schuldeiser Stonington waren aanwezig.

Na afloop van de debatten voor de aanvraag van een nieuw gerechtelijk akkoord door Lernout en Hauspie waren de diverse partijen weinig mededeelzaam. John Duerden zei dat hij hoopvol was voor de toekomst van het bedrijf. ,,Deze keer hadden we meer tijd voor het indienen van een dossier, vorige keer ontbrak ons de tijd'', aldus Duerden. Pas vrijdag, na het vonnis door de handelsrechtbank, wil Duerden op een persconferentie meer informatie geven.

Het advies van het openbaar ministerie was volgens advocaat Van Buggenhout namens Deminor goed onderbouwd en genuanceerd. Aan de rechtbank werden verschillende pistes voorgesteld. ,,Als de Belgische en Amerikaanse tak van L & H niet samen gered kunnen worden door een geconsolideerd herstelplan -door de juridische verschillen-, dan is één van de mogelijkheden om activa van de Belgische tak te verkopen om het Belgische luik te redden.'' De verkoop van de vertaalafdeling Mendez is één van de suggesties. Volgens Van Buggenhout legde L & H aan de rechtbank nieuwe cijfers voor die echter niet ,,geauditeerd waren''. ,,We zijn niet zeker van die nieuwe cijfers, maar in elk geval zijn er correcties uitgevoerd'.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig