BRUSSEL -- Brussels parlementslid Sven Gatz (VLD) is tevreden met de voorlopige conclusies van de verslaggever van de Raad van Europa Boris Cilevics over de taalkwestie in de Brusselse hospitalen. Maar in tegenstelling tot Cilevics en minister van Volksgezondheid Demotte, vindt Gatz dat er toch wetswijzigingen nodig zijn.
Het VLD-parlementslid was mede-indiener van de petitie bij de Raad van Europa, die geleid heeft tot het bezoek van Cilevics aan Brussel. Hij wijst erop dat die demarche er in elk geval al toe geleid heeft dat de kwestie bovenaan de politieke agenda is komen te staan in Brussel en op federaal niveau. Bovendien is de publieke opinie nu gesensibiliseerd.

Volgens Gatz wijst Cilevics er in zijn conclusies duidelijk op dat er een mentaliteitswijziging zal moeten komen in de openbare ziekenhuizen. Toch denkt hij, in tegenstelling tot Cilevics, dat voor het doorvoeren van een aantal wijzigingen in verband met kennis en gebruik van talen, ook wetswijzigingen noodzakelijk zijn. Hij heeft het dan over de tweetaligheid van brandweermannen (een wetsvoorstel van Annemie Van de Casteele), spoeddiensten en MUG's en de benoemingen in Brusselse openbare ziekenhuizen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig