BRUSSEL - De Europese Unie heeft de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) van Abdullah Öcalan op de lijst met terroristische organisaties geplaatst. Diplomaten in Brussel hebben dat vandaag gezegd. De nieuwe lijst, waarop de PKK naast onder meer de Taliban en Osama bin Ladens terreurnetwerk Al-Qaeda figureert, wordt morgen gepubliceerd.
De PKK verklaarde halverwege april de gewapende strijd voor een onafhankelijk Koerdistan voor beëindigd en nam een nieuwe naam aan, het Vrijheids- en Democratiecongres van Koerdistan (KADEK). De Turkse regering neemt de naamswijziging echter niet serieus en weigert de strijd tegen de gewapende Koerden te staken.

Volgens diplomaten bij de EU staat KADEK niet op de lijst met terroristische organisaties zoals die wordt gepubliceerd. De groepering met die naam bestaat immers nog maar kort, aldus de zegslieden. De nieuwe lijst is maandag door diplomaten in Brussel goedgekeurd. Donderdag hechtten de regeringen van de vijftien lidstaten er hun goedkeuring aan.

Of er behalve de PKK nog meer nieuwe namen op de lijst worden opgenomen, is nog onduidelijk. In december gaf de EU de eerste versie van de lijst uit. Van organisaties die op de lijst staan kunnen de Europese tegoeden worden bevroren.