BRUSSEL - De regeringspartijen SP en Agalev eisen dat België als toekomstig voorzitter van de Europese Unie bij de EU-lidstaten druk gaat uitoefenen om de samenwerkingsakkoorden met Israël op te schorten. Dat blijkt uit een gezamenlijke persmededeling van beide partijen die vandaag is verspreid.

SP en Agalev willen dat Europa een grotere politieke rol gaat spelen in het vredesproces in het Midden-Oosten. Beide partijen grijpen het nakend Belgisch EU-voorzitterschap aan om enkele voorstellen te doen die de Europese invloed in het probleemgebied moet versterken.

Zo zullen beide fracties in het parlement een resolutie indienen waarin de regering-Verhofstadt wordt gevraagd bij de andere lidstaten en de Europese Commissie aan te dringen op een opschorting van de samenwerkingsakkoorden met Israël. Deze akkoorden bevatten steevast mensenrechtenclausules en SP en Agalev herinneren eraan dat Israël onlangs veroordeeld is door de VN-commissie voor de Mensenrechten in Genève.

Behalve de opschorting van deze akkoorden vragen socialisten en groenen de Belgische regering ,,concrete maatregelen te nemen tegen de schending door Israël van de bilaterale douane-akkoorden''. Het gaat om de uitvoer door Israël tegen gunstige voorwaarden van goederen die uit de bezette gebieden komen en ten onrechte een Israëlisch label krijgen, aldus de mededeling.

Tenslotte pleiten SP-fractieleider Dirk Van der Maelen en Agalev-senator Michiel Maertens voor het zenden van EU-waarnemers naar de regio.