ZAMBOANGA - De islamitische rebellenbeweging Abu Sayyaf op de Filipijnen eist 10 miljoen dollar voor de vrijlating van de Amerikaan Jeffrey Schilling die eerder deze week werd gegijzeld. Dat hebben onderhandelaars bekendgemaakt.

De rebellen hebben verder verklaard Schilling niets te zullen aandoen zolang de onderhandelingen voortduren. Ze hebben verzocht om de spoedige verzending van Amerikaans voedsel en medicijnen voor de 24-jarige Schilling die volgens Amerikaanse functionarissen ernstige gezondheidsproblemen heeft. ,,Je moet vandaag medicijnen en voedsel sturen, want je weet dat deze Amerikaan geen cassave eet'', aldus rebellenwoordvoerder Abu Sabaya tegenover een onderhandelaar. Cassave is een voedingsgewas dat door arme Filipijnen wordt gegeten.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de betaling van losgeld of het sluiten van overeenkomsten uitgesloten en heeft verklaard dat de onderhandelingen de verantwoordelijkheid zijn van de Filipijnse regering. Abu Sayyaf houdt op het zuidelijke eiland Jolo nog zes andere buitenlanders en 12 Filipijnen vast nadat eerder deze week zes westerlingen, na betaling van vermoedelijk zes miljoen dollar door Libie, werden vrijgelaten.

De rebellen hebben ook gevraagd om de terugkeer van onderhandelaar Lee Peng Wee in het onderhandelingsteam. Hij was betrokken bij de betaling van 4,5 miljoen dollar aan losgeld aan Abu Sayyaf in ruil voor de vrijlating van negen Maleisiers. Dit wijst er mogelijk op dat de rebellen met betrekking tot de gijzeling van Schilling dezelfde aanpak willen volgen, waarbij het losgeld door een derde partij wordt betaald en de VS aan het officiële beleid vast kunnen houden.