GENT -- Vrijdagvoormiddag hebben een vijftigtal Iraanse vluchtelingen en sympathisanten in Gent betoogd voor de deuren van het Administratief Centrum van de stad. Zij vragen dat Iraanse vluchtelingen in ons land erkend worden als politieke vluchtelingen.
,,Ik ben een vrouw, ik ben een schrijver, ik ben een opposant'', stond te lezen op een opschrift. Het volstaat om protest te uiten, om door het Iraanse regime vervolgd te worden, was de boodschap. Behalve spandoeken, vlaggen, hadden de actievoerders ook enkele stroppen mee, waarmee de onderdrukking van de vrouw werd gesymboliseerd.

De actie steunt Iraanse vluchtelingen, waarvan enkele momenteel in hongerstaking, in hun eis voor een betere behandeling door de Belgische overheid. Velen moeten twee tot drie jaar op antwoord wachten op hun asielaanvraag, aldus Angela Van De Wiel van het Ondersteuningscomité Iraanse vluchtelingen. Mensen die uitgewezen worden, krijgen in Iran gegarandeerd problemen, aldus het Comité.

Tussen 6 en 15 november plant het Ondersteuningscomité een tweede sensibiliseringsactie in Gent, in de Sint-Antoniuskerk.