TURNHOUT - Het parket van Turnhout heeft, na een eerste onderzoek, één getuige op de Belgische ambassade in Boekarest die bevestigt dat er geknoeid wordt met Belgische visa. Dat meldt procureur Herman Janssens.
Onderzoeksrechter Lammens van het parket in Turnhout is, samen met een aantal speurders van het parket en de federale politie van Geel, in september dit jaar naar de ambassade in Roemenië getrokken. Het onderzoek kaderde in een gerechtelijk onderzoek dat al langer bezig is in de Noorderkempen. Bij een inval bij een aantal tuinbouwbedrijven in Meer en Hoogstraten in juni van dit jaar vonden speurders een groot aantal Roemenen.

De Roemenen waren in het bezit van een visum, uitgereikt in Boekarest. Tijdens het onderzoek in Roemenië hebben de speurders een getuige gevonden die bevestigde dat er op de ambassade onregelmatigheden gebeurden bij het uitreiken van visa.

Procureur Janssens: ,,Het onderzoek is volop aan de gang. Nu al vooruitlopen op de resultaten is voorbarig, want we hebben nog maar één getuige. We gaan ook na of wij wel de bevoegdheid hebben om op Roemeense bodem een onderzoek te voeren. Wij weten ook nog niet of de mensen van de ambassade daar onder de diplomatieke onschendbaarheid vallen''.